Issanda loomaaed aina kasvab ja kasvab ning muutub üha kirjumaks

Elu on mäng neile, kes mõtlevad ning tragöödia neile, kes tunnevad

teisipäev, veebruar 15, 2005

Kui mälu ei kuula sõna

Enamikul inimestest (umbes 60 %) on eriti hea visuaalne mälu - nad peavad meeles nähtut. Mõned ainult heidavad pilgu tekstile ja see on juba mälus. Teised, omakorda meenutavad kergemini kuuldut või lõhnu.
Loodus on mõelnud meie aju säästmisele, andes võimaluse mäletada andmeid nii pikemat kui ka lühemat aega - vastavalt vajadusele. Oluliseks mälu kujunemise koostisosaks on motivatsioon ehk eesmärk, mistõttu ei tule imestada, et mälu halvenemise üle hakkavad kurtma need, kes on töö kaotanud. Neil tuleb mälu treenida.
Kaasaja uurimused tõendavad seda, et vanemad inimesed unustavad äsjatoimunu, aga hästi mäletavad ammuseid sündmusi, seepärast et mediaatorite aktiivsus väheneb ja on raske uut meeles pidada. Nooruses selgeks õpitu säilub ka vanaduses, sest kui see info omandati, oli vastuvõtt aktiivne. Elu jooksul inimese meelespidamisevõime astmeliselt kasvab, kõrgtaset saavutades 20-25 a vanusena ja säiludes kuni 40-45 a vanuseni, seejärel see väheneb. Eriti halveneb uue mehhaanilise materjali meelespidamine.

Mul on küll selline tunne, et vanused on vastupidi.

Ent miks ometi mälu halvenemist kurdavad meie päevil ka keskealised ja isegi noored? Põhjuseks peetakse depressiooni, mis takistab tähelepanu ja vastuvõtuvõimet, mis on info säilitamise eeltingimuseks. Meie päevil mõjutab mälu negatiivselt ka elektromagneetiline väli, metallid, gaasid jm.

Mälu aitab säilitada: + haridustase + füüsiline aktiivsus - loob võimaluse õigeks närvirakkude tegevuseks Fuüsiline aktiivsus aitab mälu parandada palju paremini kui medikamendid + hea kopsu funktsioneerimine + iseteadvus (võime kontrollida olukorda, olla õiges kohas ja ajas).

Soovitused + piisavalt magada - ainult puhanud närvirakud saavad normaalselt funktsioneerida + veenduda, kas pidevalt kasutatavad ravimid ei põhjusta mälu häireid. Ravimid, mis soodustavad unisust, raskendavad vastuvõtuvõimet; + piirata alkoholi kasutamis; + ravida kroonilist stressi + ravida kõrgenenud vererõhku

Mnjah, huvitava jutukese ma leidsin.